SAABtårta med smak av päron och After eight

Min bror har fyllt 30år och hans tjej fyller snart 30år hon också. Så min bror frågade om jag ville göra en tårta till ett kalas för honom. Han gav mig helt fria tyglar med instruktionen: utseende före smak. Så jag funderade lite på vad som är typiskt min bror och kom snart fram till svaret: SAAB. Hans favorit bland bilar är just SAAB, för närvarande äger han hela fyra stycken SAABar!! Så det blev en SAABlogga med skojiga färger inuti tårtan, jag valde att göra After Eightfluff och päronmousse som fyllning och tårtbotten fick bli på tre lika delar och så täckte jag tårtan med marsipan. (Ett fantastiskt grundrecept på tre lika delar tårtbotten i olika storlekar hittar ni här)

19

Tårtbotten: Tre lika delar
Till min tårta använde jag en form som är 24cm i diameter

8st Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
3tsk Bakpulver

1. Knäck 8st ägg i ett glas
–  Mät upp lika mycket socker som ägg i ett lika stort glas
– Mät upp hälften av äggmängden med mjöl och resten med potatismjöl i ett tredje lika stort glas
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, vispa några minuter
3. Vispa försiktigt i mjölet och 3tsk bakpulver

Tårtsmet copy.jpg

Eftersom jag ville ha en färgglad tårta så vägde jag tårtsmeten och delade den i tre bunkar med lika mycket smet i varje bunke. Jag använde pastafärg för att färga smeten i olika färger: rosa, lila och röd färg blandade jag i lite åt gången med hjälp av en tandpetare. Sedan gräddade jag tårtbottnarna i 175-200°C i 20-25min var. (Pastafärg finns att köpa här)

Färgade bottnar.jpg

After Eightfluff
200g After Eight
3dl Vispgrädde

– Lägg After Eight i en kastrull och häll på grädden, värm sedan blandningen till chokladen smält, men koka inte!
– Låt blandningen svalna helt, gärna över natten, vispa sedan upp fluffen med elvisp

After eight fluff

Päronmousse
2st Gelatinblad
1st Liten burk barnmat med päronpuré
1msk Koncentrerad päronsaft
1msk Socker
3dl Vispgrädde
ca 1/2tsk Päronessense (finns att köpas här)
Grön karamellfärg eller pastafärg

– Lägg Gelatinbladet i blöt i ca 5 min.
– Häll puré, saft, socker och grädde i en kastrull och värm, men koka inte!
– Ta kastrullen av plattan och blanda ner gelatinbladen och låt blandningen svalna helt.
– Vispa upp grädden löst och tillsätt päronblandningen och vispa försiktigt ihop med färgen och essensen, tillsätt mer essens om det behövs

Päronmousse

Då tårtbottnarna svalnat la jag dem på varandra och skar med en brödkniv runt för att alla bottnar skulle bli lika stora. Jag vispade upp ca 5dl grädde att stryka upp tårtan med och la en sträng runt kanten på varje botten innan jag fyllde på med fluffen och moussen för att fyllningen inte skulle komma ut hela vägen i kanterna. sedan strök jag upp tårtan med grädden som var kvar och kavlade ut marsipan och täckte tårtan

15.jpg

Jag använde ca 500g extra vit marsipan (köpt här) till att täcka och dekorera tårtan som jag färgade med pastafärger. Mallen på SAABloggan skrev jag ut från internet

Tårta.jpg
Tårtan blev riktigt god och uppskattad av alla på kalaset! 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s